Aliena II

Aliena II

Om Aliena II - segling till Västindien

Losskastning sker söndagen den 30 juni 2013 kl 12.00.

Första etappen går till Mem/Söderköping för att gå Göta kanal

Om ni vill kunna lämna kommentarer (vilket jag skulle uppskatta) på innehållet vill jag att ni skickar en förfrågan till mig så lägger jag in er. Det blir som en enkel inloggning. Maila till jan@guste.se

2014-05-07 - 2014-05-30 Antigua - St Kitts och torrsättning

ResebrevPosted by Jan Guste Sat, May 31, 2014 01:40

Den 6 maj lämnade Anna och barnbarnen mig på Antigua för att flyga hem igen efter två veckor ombord. Det var en fin tid med dem.

Jag låg kvar i Jolly harbour på Antigua en dryg vecka för att förbereda båten så mycket som möjligt inför torrsättningen som var bokad till 19 maj på St Kitts. Jag passade på att reparera segel och kapell, fixa lite andra saker som inte gick att fia på St Kitts och gav mig sedan iväg den 55 M långa överfarten i undanvind till St Kitts. Jag gav mig ut kl 05.00 på morgonen den 15 maj för att vara säker på att komma fram när det var ljust till hamnen i Basseterre som är huvudstad på St Kitts. Resan tog ca 11 timmar så jag hade några timmars marginal innan det blev mörkt.

St Kitts och Nevis har ca 50.000 innevånare och det märks att det inte är så mycket seglare som går hit. Det finns ingen båttillbehörsbutik och ingen möjlighet att tanka diesel i hamnen. Man måste ta en taxi till en landmack ca 2 km på utsidan av stan för att tanka i jeepdunkar.

Jag stannade några nätter i Basseterre på en marina som var rätt ok och som låg mycket centralt. Den 18 maj gjorde jag så den sista förflyttningen till varvet St Kitts Marine Works som skulle torrsätta min båt. Varvet ligger mycket ensligt till och det finns just inget där. Jag lyckades dock på måndagen få syn på en skylt vid vägkanten som visade att det fanns en lägenhet för uthyrning 5 minuters promenad från varvet. Jag gick upp och knackade på och fick tag på Karen som var från England och hennes St Kittsfödda man Vincent som hade en lägenhet att hyra ut. Jag lyckades förhandla mig till det bra priset av 220 SEK/dygn i 13 dygn för en lägenhet bestående av ett sovrum, ett kök och en dusch/toarum. Allt rent och snyggt och linne och handdukar ingår. Kakel och klinker överallt. Tvättmaskin finns på balkongen.

Det fina med lägenheten är att jag nu kan koncentrera mig på att göra rent överallt ombord och sedan torka av alla ytor med vinägerindränkt trasa för att förhindra mögeltillväxt när jag är borta. Det betyder att alla utrymmen måste vara fria från prylar och jag jobbar mig nu från för till akter och flyttar prylar och rensar bland det som jag inte behöver.

Hur som helst så kom båten upp på land den 20 maj istället på en tillfällig plats då jag ville ha avspolning av undervattenskroppen. Sedan skall båten flyttas till en grop där kölen sänks ner så att inte båten ramlar omkull om det kommer en orkan. Båten pallas sedan upp med stora lastbilddäck mot bordläggningen. Ja metoden verkar enkel, billig och säker. På många andra platser säkrar man båten med spännband ner till stora öglor i marken och det är en mycket dyrare lösning förstås och inte lika säker heller. Här jobbar en traktorgrävare ihop med Travelliften.

Jag har träffat på ett belgiskt par som seglar med sin stålsegelbåt och de står också på land. Vi hjälps åt lite när det behövs.

Jag har dessutom träffat en annan svensk båt, ATRAXIA (se www.atraxia.se) med Ron och Johanna ombord tillsammans med paying crew Lugi och Yasmine från Schweiz. De har varit med några veckor nu på slutet. ATRAXIA skall torrsätta i fem månader och de återkommer i november och rustar ut henne. De hade ingen stans att ta vägen och jag hade en ganska stor lägenhet med ett rum som jag inte använde så jag erbjöd dem att tillsammans med dem hyra lägenheten. De är mycket trevliga och vi har mycket gemensamt. Det var ägarparet Ron och Johanna som flyttade in hos mig med delat kök och bad och Lugi och Yasmine fick tag på en annan lägenhet på andra sidan gatan. Vi har ätit några måltider tillsammans alla fem.

Nu har jag jobbat med återställning och rengöring av båten i mer än 10 dagar och Ron och Johanna har jobbat i fem dygn med sin och nu är jag nästan klar och Ron och Johanna är klara för de reser hem imorgon lördag till Sverige. Jag har en dag till på mig och skall göra de allra sista bitarna imorgon lördag. Sedan åker jag in till huvudstaden Basseterre och sover på ett hotell natten till måndag då mitt flyg går 0740 på måndag morgon och det är lite lättare att få tag på taxi ifrån stan.

Båten skall nu stå på land i 8 månader under orkansäsongen och jag kommer tillbaka i början av januari och rustar ut henne. Orkansäsongen tar slut i november men jag vill fira jul och nyår hemma nästa gång.

Sedan återstår en seglingssäsong som jag kommer att påbörja planeringen på så snart jag kommer hem. Jag kommer att behöva ha besättning även då så anmäl ert intresse till mig när jag gjort planeringen.

Nu blir det inte mer skrivet ifrån Karibien. Jag laddar upp lite bilder från varvet och mitt fina boende.

Ha en skön sommar i Sverige önskar

Janne

Som vanligt lite bilder  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post91