Aliena II

Aliena II

Om Aliena II - segling till Västindien

Losskastning sker söndagen den 30 juni 2013 kl 12.00.

Första etappen går till Mem/Söderköping för att gå Göta kanal

Om ni vill kunna lämna kommentarer (vilket jag skulle uppskatta) på innehållet vill jag att ni skickar en förfrågan till mig så lägger jag in er. Det blir som en enkel inloggning. Maila till jan@guste.se

2014-03-27 -- 2014-04-06 Martinique - Guadelope

ResebrevPosted by Jan Guste Sat, April 12, 2014 00:42

Den 26 mars lämnade Thord och Kjell mig och flög hem till Sverige igen. Vi hade 2,5 fina veckor tillsammans från Trinidad upp till Martinique, en avsevärd sträcka att tillryggalägga. Nåra timmar senare anlände min yngsta bror Per mig till Martinique och vi seglade sedan tillsammans upp till Dominica, ön norr om Martinique. Till skillnad från Martinique är Dominica engelsktalande och otroligt mycket fattigare. Vi ankrade utanför huvudstaden Roseau. Namnet antyder att det finns influenser från tiden då både fransmän och engelsmän stred om vem som skulle ha herraväldet öarna i Karibien. Roseau är ganska genuin och bär tydliga spår av kolonialtiden med sina genuina hus i kolonialstil. Det finns en hel del tiggare på gatorna och det är stor skillnad mellan fattiga och rika på ön.

Vi förflyttade oss sedan upp till Dominicas norra del till staden Portsmouth som blev vårt avstamp till den franska ön Guadelope som ligger strax norr om Dominica. Generellt på Dominica finns inga marinor utan man måste ankra på svaj utanför en strand. Det finns information i seglingsguideböckerna var det sedan är lämpligt att gå iland med en gummibåt. Det är dock alltid ett äventyr att närma sig en strand eller en låg jollebrygga när svallsjön kommer in mot land. Dessutom måste man ha en plan för hur gummibåten kan ligga vid bryggan (om det finns någon) utan att den går sönder om sjögången trycker in den under bryggan till exempel.

Per och jag fortsatte sedan norrut från Portsmouth upp till Les Saintes, en grupp öar strax söder om Guadelope. Här kunde vi checka in i Frankrike och EU igen. Inga myndighetspersoner finns om kontrollerar att allt är rätt. Man gör sin incheckning helt från en särskild dator som ofta finns hos marinor tex.

Vi gjorde ön, besökte Napoleonfortet som är en försvarsanläggning med underbar utsikt högt över staden på Les Saintes. Vi fortsatte sedan att segla upp till La Gosier, en liten ö på sydkusten på Guadelopes Grand Terre. Fint vatten och sköna stränder. Efter en dag gick vi in till en marina i Pointe a Pitre, huvudorten på Guadelope. Det var en fin fransk marina med alla faciliteter. Vi hyrde bil två dagar och såg Guadelopes Basse Terre den första dagen och Grand Terre den andra dagen. Basse Terre och Grand Terre är två delar av Guadelope som delas av en kanal mellan dessa. Basse *Terre är mycket hög och Grand Terre är en flack låg del med mycket plantager.

Den 6 april lämnade Per mig på Guadelope och flög hem till Sverige via Paris. Jag har nu några dagar att göra en del underhåll på båten tills min andra bror Hans och hans hustru Helene anländer till Dominica den 11 april där de mönstrar på.

Lite bilder också
  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post88