Aliena II

Aliena II

Om Aliena II - segling till Västindien

Losskastning sker söndagen den 30 juni 2013 kl 12.00.

Första etappen går till Mem/Söderköping för att gå Göta kanal

Om ni vill kunna lämna kommentarer (vilket jag skulle uppskatta) på innehållet vill jag att ni skickar en förfrågan till mig så lägger jag in er. Det blir som en enkel inloggning. Maila till jan@guste.se

Besättningsträff

FörberedelserPosted by Jan Guste Sat, June 08, 2013 23:43

Den 2 juni samlades de anmält sig som besättning på någon av alla delsträckor. Alla kunde inte komma förstås men närvarande var

Janne, Ute, Linn, Anna, Johan, Hans, Ludvig, Michael, Sören, Kjell, Margareta och Joachim. Dessutom fanns Tomas, Nella och Elton med. Nella och Elton är mina barnbarn.

Vi gick igenom hur jag låg till i mina förberedelser samt allmän uppdatering av varandra. Ute hade fixat en lagom fältmässig maträtt som vi avnjöt på kajen i strålande sol.

  • Comments(1)//aliena.guste.se/#post41

Livflotten

FörberedelserPosted by Jan Guste Sat, June 08, 2013 23:24
När överbyggnaden nu är så fin så passade det bra att montera livflotten med dess vagga.

  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post40

Överbyggnaden

FörberedelserPosted by Jan Guste Sat, June 08, 2013 23:22

Jag insåg en dag att överbygganden var full av reparerade skador och tätningar av gamla beslag. Jag tog hjälp av en hantverkare som slipade ner överbyggnadens halkskyddsmönster. Han gjorde 3/4 av ytan och jag gjorde det sista. Vi använde mest en bandslipmaskin.

Därefter spacklades en del ytor upp och ytterligare beslag och luckor demonterades. Därefter två strykningar Gelshield, ett lager Perfection primer och slutligen två lager Perfection täckfärg varv det sista med halkskyddsmedel i. Slutresultatet blev riktigt bra. Se bilder

  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post39

Backslag

FörberedelserPosted by Björn Öhman Mon, May 27, 2013 09:26
Hej Janne!

Läste om ditt bytta backslag, något jag själv fick göra på min Rasmus efter haveri precis på väg in i hamn på Öland för två år sedan.

Fick också tag i ett renoverat backslag från en liten firma på Västkusten.

Tror han hette Bo Olsson, Särö

Kanske är samma ?

Ett par år tidigare hade jag fått beställa delar från honom och renoverade backslaget själv ( med hjälp )

God fortsättning på förberedelserna

Hälsningar Björn

  • Comments(1)//aliena.guste.se/#post38

Backslaget

FörberedelserPosted by Jan Guste Sun, May 26, 2013 16:29

Jag har förra året misstänkt att backslaget är väldigt slitet men antagligen stoppat huvudet i sanden. Först när jag nu i vinter bytt till fast propeller, eftersom jag velat vara säker på att propellern skall fungera även vid hård beväxning, har jag noterat en fördröjning vid inkoppling på upp till 8 sekunder innan backslaget "tar" när man lägger i fram och det är på tok för mycket. Tyder på kraftigt slitage. Jag begav mig ut på nätet för 10 dagar sedan och hittade lyckligtvis ett renoverat backslag hos en liten firma söder om Göteborg. De större Volvo Pentafirmorna säger att det är slut på reservdelar till backslaget då det är så gammalt (1976) och de hanterar ej backslagen längre.

Den lilla firman skickade upp backslaget i fredags för en vecka sedan och förra helgen lyfte jag ut motor och bytte ut backslaget mot det renoverade. I måndags kväll så startade jag upp igen och allt fungerade utom att generatorn ej laddade. Efter lite felsökning hittade jag en liten kabel som jag missat att sätta fast på generatorn. Så nu funkar allt igen. Laddar upp en liten bildsekvens på backslagsbytet. Det tog fyra dyrbara dagar att åtgärda men det var det värt. Jag har också passat på att göra lite förbättringar på motorrumsluckans infästning i durken.

  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post37

Elcentral

FörberedelserPosted by Jan Guste Sun, May 19, 2013 22:01

Den sista tiden har jag ägnat mycket kraft åt komplettering av elinstallationer. En ny panel innehållande två nya elcentraler, en VHF (nr 2) samt de två bränslenivåmätarna för dieseloljetankarna. Det är en mängd kablar som skall dras, märkas med individuella nr enligt elschema samt i ändan på kabeln skall en kabelsko pressas med krympslangsskydd. Det tar tid om det skall bli bra. Jag är verkligen jättenöjd.

Dessutom snickeri för att fälla in instrumenten i plywoodskivan i teak. Det är ju inga räta vinklar någonstans knappt. Mycket putsande har det blivit innan det bra.

  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post35

Påmastning

FörberedelserPosted by Jan Guste Wed, May 01, 2013 19:00
1 maj fick Aliena II även masten påmonterad med hjälp av Christer, Mats och Per på båtklubben. Som synes finns även maststegen monterade (blev gjort förra våren). Targabågen har även den fått sin utrustning klar. Radardomen, signalhornet, ett downlight, ett däcksljus samt två st flodljus monterade och kablar dragna och anslutna till en egen elcentral (IP 67) i sittbrunnen. På centralen kan även kompassljuset tändas/släckas.

  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post34

Sjösättningsbilder

FörberedelserPosted by Jan Guste Wed, May 01, 2013 18:52

Vi sjösatte båtarna på Lövbergavikens Sjösällskap 28 april i gott väder. Det var dock frost på natten innan sjösättningen.

Av kranmaskinisten har jag nu fått en aktuell "torrvikt" på Aliena II. Som den hänger på bilderna ovan vägen har hon en vikt på 5200 kg. Jag har en ambition att väga allt som kommer ombord från och med nu så att jag får ett aktuellt deplacement.

  • Comments(1)//aliena.guste.se/#post33
Next »