Aliena II

Aliena II

Om Aliena II - segling till Västindien

Losskastning sker söndagen den 30 juni 2013 kl 12.00.

Första etappen går till Mem/Söderköping för att gå Göta kanal

Om ni vill kunna lämna kommentarer (vilket jag skulle uppskatta) på innehållet vill jag att ni skickar en förfrågan till mig så lägger jag in er. Det blir som en enkel inloggning. Maila till jan@guste.se

En första presentation

Presentation av projektetPosted by Jan Guste Fri, February 15, 2013 11:05

2013-06-30 kommer jag att segla Aliena II från Nacka till Västindien och sedan lägga upp den på Trinidad över orkansäsongen i juni 2014. I december samma år forsätter seglatsen i Västindien med de platser jag tidigare ej besökt eller vill komma tillbaka en gång till. Därefter i maj/juni 2015 segla båten tillbaka till Europa.

Jag bestämde mig 2006 att genomföra denna segling och ville ha ett antal år på mig att förbereda både mig och båten på ett bra sätt. Jag har haft denna dröm länge att segla långt och min bror Hans gjorde en leveranssegling av en ny Maxi 108 från Stenungssund till Västindien på 1980-talet. Vi i Sverige fick lite resebrev på snigelpost och det var spännande att läsa. Här väcktes nog den första tanken.

Min dåvarande livssituation medgav inga liknande eskapader både av ekonomiska men också familjesociala skäl. De som känner mig skulle nog säga att min livssituation är inte ett dugg annorlunda nu än då men skillnaden är att jag är äldre, har en stabilare ekonomi och vet att livet hastar på och att man i min ålder, 60 år gammal, har kontakt med döden på ett sätt man inte hade när man var 20+. Man inser att man måste göra saker nu medan man kan och har hälsan. Det går inte att vänta.

Jag har dock väntat på att få gå i pension vid 60 år fyllda då min arbetsgivare har ett generöst pensionsavtal som medger att just min yrkeskategori kan gå vid 60 års ålder.

Många frågar om jag skall segla själv och jag är tillräckligt mycket sjöman att förstå att ensamsegling är inget för mig, främst ur säkerhetssynpunkt då utkiken kommer att saknas när man måste sova. Jag vill också dela upplevelserna med någon, det är viktigt.

Vilken är den bästa besättningen på en långsegling som denna? Svaret har jag fått på en av Oceanseglingsklubbens seminarier, nämligen den egna maken/makan. Det beror på att man känner varandra väldigt väl och det är en stor fördel när det gäller relationerna ombord. Jag hade länge hoppats på att min hustru Ute och dottern Linn, 8 år, skulle vara min ordinarie besättning med tillskott av släkt och vänner. Vi har nu bestämt att inte ta Linn ur skolan och Ute och Linn kommer att delta när Linn har sina ordinarie lov.

Följ med på denna seglats och läs hur jag/vi förbereder mig/oss inför avseglingsdagen som redan är bestämd.

Jan, Ute och Linn

  • Comments(0)//aliena.guste.se/#post0